Je ouders gaan scheiden of zijn gescheiden

Voor de meeste kinderen is het een grote schok als ze horen dat hun ouders gaan scheiden. Voor sommigen is het een opluchting. Wat het precies gaat betekenen is vaak in het begin nog onduidelijk. Je ouders moeten veel gaan regelen. Ze moeten bv ook een ouderschapsplan maken waarbij ze afspraken vastleggen over jullie.

Wie wanneer voor jullie zorgt, waar jullie zijn, over geld, school, sport, feestdagen, verjaardagen, vakanties, regels en alles wat belangrijk is om beiden goed voor jullie te kunnen blijven zorgen.

We gaan scheiden

Een scheiding is een hele ingrijpende gebeurtenis. Verdriet, teleurstelling, boosheid, opluchting, angst, hoop en nog heel veel andere emoties kunnen erbij komen kijken. Zowel voor u als voor de kinderen. Bij KIES willen wij u en de kinderen een platform bieden waar vanuit hulp en begeleiding mogelijk is. Het kind zal hierbij altijd centraal staan. De kinderen zijn u dierbaar en hun belang is uw grootste belang.

Veel kinderen komen in meer of mindere mate in de problemen als hun ouders gaan scheiden. Als ouder doe je er alles aan om de scheiding zo probleemloos mogelijk te laten verlopen. Toch lukt dat niet altijd. Het ene kind is het andere niet en voor kinderen is een scheiding altijd een verlies van gevoel van veiligheid.

Wat is het

KIES staat voor Kinderen in Echtscheiding Situaties. Kinderen willen na de scheiding van hun ouders helemaal niet kiezen, zeker niet tussen hun ouders. Daarom staat KIES ook voor kiezen voor jezelf!

Voor wie

KIES helpt kinderen de scheiding van hun ouders beter te begrijpen, ermee om te gaan en te verwerken. Uitgangspunt daarbij is dat je een kind, door een stukje mee te lopen in zijn leven op het moment dat dat even wat moeilijker is, een handreiking geeft en helpt bij het zelfstandig verdergaan met de eigen situatie en mogelijkheden.

KIES is een preventief hulpprogramma ontwikkeld voor en vanuit de behoefte van het kind van gescheiden ouders.

Misschien kun je meedoen aan KIES 

KIES is een spel/praatgroep met lotgenoten waar je je jouw verhaal kunt vertellen, in vertrouwen, je vragen mag stellen en hoort van leeftijdgenoten hoe zij met bepaalde dingen omgaan. Ook kan je KIES hulp krijgen voor jou alleen. Vraag om mee te kunnen doen aan KIES.

De KIES-Coach

De KIES-Coach is een professional uit onderwijs, zorg of hulpverlening met een afgeronde HBO- vooropleiding en werkervaring in het werken met kinderen en ouders. De KIES-Coach werkt zelfstandig met de KIES-programma’s vanuit de eigen praktijk, de school, CJG, GGD, Maatschappelijk werk of andere organisaties of een combinatie hiervan.

Op weg naar KIES

JijAanZet helpt u verder

Contact opnemen